Status fra borgmesteren: Genåbning kræver tålmodighed

Status fra borgmesteren: Genåbning kræver tålmodighed

Status fra borgmesteren: Genåbning kræver tålmodighed 2533 2088 admin

Ernæring, motion og trivsel hænger uløseligt sammen, og når én af dem halter, så gør det ondt på resten. Sådan lyder det fra Socialdemokratiet i Aarhus, der ønsker at bekæmpe den negative tendens, der især har været tydelig under coronapandemien.

Tidligere i denne uge lavede regeringen en aftale med et flertal i Folketinget om en genåbning. Det er et tegn på, at det går den rigtige vej – men også en påmindelse om, at det gør en forskel, at vi overholder restriktionerne og sammen holder smitten nede. 

I Aarhus betyder genåbningen i denne omgang, at butikker under 5000 m2 fra i morgen forsigtigt kan åbne for kunder igen. Samtidig kan udendørs kulturliv genåbne med et krav om, at gæster skal kunne vise en negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel. Derudover får foreningsidrætten atter lov at komme på banen med op til 25 deltagere. 

Afgangseleverne og de andre skoleelever, der endnu ikke er tilbage i klasseværelserne, er desværre ikke en del af regeringens aftale i denne omgang. Og mens vi alle trænger enormt meget til at komme ud blandt folk igen, er skoleeleverne i alle aldre sammen med vores isolerede ældre nogle af dem, der har allermest brug for at komme tilbage til en nogenlunde normal hverdag med venner, bekendte og familie. 

Det er ærgerligt, at den hverdag endnu ikke er indtruffet – men coronaen lytter ikke til frustration, politisk debat eller udmattelse. Derfor handler det om ikke at miste balancen i dansen med corona. Normalt siger man, at når man siger A, skal man også sige B – men sådan er det ikke helt med coronaen. For hver lille del af samfundet, der åbnes, øges risikoen for, at smitten igen tager fart – og så risikerer vi, at vi skal starte forfra. Det er der ingen af os, der kan holde til. Derfor må vi alle væbne os med tålmodighed, selvom det er svært. 

Som jeg startede med at skrive, er det værd at bemærke, at den lille, gradvise genåbning, der er på vej, er et tegn på, at vi gør det rigtige. Indtil videre har vi holdt B117-smitten på et niveau, der kan kontrolleres. Hvis vi kan undgå, at smitten stiger og kommer ud af kontrol, når en lille del af vores omgivelser åbner sig fra i morgen, er der mere i vente inden længe. Især, fordi vores vaccinationsprogram også skrider fremad. Håbet er lysegrønt. Foråret er på vej – det har især kunnet mærkes i nogle af de seneste dages halvlune temperaturer. Så fat mod og hæng i. Pandemien og restriktionerne varer ikke for evigt – og jo mere tålmodige, vi er i den næste tid, desto hurtigere kommer vi sammen ud på den anden side. 

Bedste hilsner
Jacob Bundsgaard