Kvalitetssikring af vores plejehjem er afgørende for tilliden til vores ældrepleje

Kvalitetssikring af vores plejehjem er afgørende for tilliden til vores ældrepleje

Kvalitetssikring af vores plejehjem er afgørende for tilliden til vores ældrepleje 1440 869 admin

Af Lone Hindø, Ango Winther og Ali Nuur, hhv. formand, næstformand og medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget for Socialdemokratiet. 

Det er nu nogle dage, siden TV2-dokumentaren om hjerteskærende plejesvigt i blandt andet Aarhus blev vist. Vi er sikre på, at mange af jer så med i dyb forargelse og forundring – hvordan kan det være rigtigt, at der kan være eksempler som Elses i vores ældrepleje?
 
For vores vedkommende var det – og har det været, siden sagen kom til vores kendskab tidligere i år – en hjerteskærende erkendelse, at sådanne forhold desværre gør sig gældende på nogle af vores plejehjem.
 
Det er i vores fælles socialdemokratiske værdigrundlag helt afgørende, at vores samfunds ældre mennesker kan føle sig trygge ved at træde ind i alderdommen – og især i forbindelse med overgangen til at bo på plejehjem. Hver af os skal vi kunne vide os sikre på, at der er nogle, der passer godt og kærligt på os, når vi får brug for det – ligesom vi har taget os omsorgsfuldt af dem, vi holder af, når de har haft brug for det. Det er en grundpille i vores samfund. Det er et spørgsmål om tillid.
 
Den tillid udfordres, når vi konfronteres med uhyrlige forhold som dem, TV2-dokumentaren viser. For os i Socialdemokratiet drejer den kommende tid sig derfor først og fremmest om at presse på for at skabe de rette betingelser for, at vores plejehjem kvalitetssikres, så ingen – hverken ældre eller pårørende – behøver at have betænkeligheder ved at sende deres kære på plejehjem, når et sådant behov opstår. Det kan være et langt, sejt træk at genopbygge tillid, men betydningen af, at vi kan have tillid til, at der bliver passet godt på os og vores nærmeste, er enorm. Og selvom jeg ved, at der heldigvis også er mange af jer, der har gode erfaringer med kærlig, omsorgsfuld og hjertevarm pleje på andre af vores plejehjem i kommunen, hviler vi os ikke i Socialdemokratiet, førend vi har gjort alt, hvad der står i vores magt for at løfte den opgave, vi står overfor. Vi er i byrådsgruppen på nuværende tidspunkt i gang med at præge budgettet for Aarhus Kommune for 2021 og frem, og det er vores prioritet, at borgerne skal kunne mærke, at der tilføres et løft til ældreplejen. Der skal flere hænder til på hvert eneste plejehjem, og det er derfor positivt, at vi nu får en bred debat om hele ældreplejen i Danmark. Vi er glade for, at Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke tager sagen dybt seriøst og allerede er gået aktivt ind i sagen med henblik på at skabe en bedre ældreomsorg.
 
Når vores ældre medborgere flytter ind på de lokale plejehjem, skal vi kunne føle os trygge og vide, at vi kan have tillid til, at personalet løfter opgaven med samme tilgang, som vi selv ville have gjort det. Det skal være reglen – og undtagelserne fra den regel skal udryddes.